Katt med tovor i pälsen – nyttiga fakta

 En katt med tovor i pälsen

Perserkatter är både vackra och sociala, med en viss charm som har gjort dem så populära bland kattägare världen över. Med den långa, tjocka pälsen är det lätt hänt att smuts fastnar och bildar tovor och klumpar, särskilt hos äldre eller överviktiga katter som inte riktigt når att tvätta sig ordentligt. Den sandpappersliknande tungan håller inte bara rent pälsen, utan bidrar även till att på sätt och vis kamma ut den.

Att ha en katt med tovor i pälsen kan kännas svårt, särskilt om man inte vet hur man åtgärdar dem.Många låter tovorna vara, men förutom de bakterier som kan bildas nära huden under tovorna och orsaka klåda och infektion, så är även fästingar på katter ett problem – tack vare tovorna i den tjocka pälsen kan de gömma sig ännu bättre.

Har du en katt med tovor i pälsen finns det hjälp, genom att försiktigt kamma ut tovan med lite balsam eller spray för pälsvård och en bredtandad kam. Se dock till att du inte drar för hårt i pälsen – katter kan också vara hårömma, så tänk på hur det skulle kännas för dig själv. Är tovan riktigt tjock och hård måste den nog klippas bort, men var försiktig så att du inte skadar kattens hud. Din katt kommer att tacka dig.