Chinchilla perser

Chinchilla perser är en exceptionellt sällsynt och vacker kattras, rasen kan liknas vid ett exklusivt bilmärke och kallas ofta katternas ”Rolls Royce”. Här ger vi en fullständig genomgång av allt som rör chinchilla persern.

Chinchilla perser

Historia och fakta

Chinchilla persern är anmärkningsvärd eftersom det var den första kattrasen som specifikt avlades för en viss färg, i detta fall vitt.

Rasens tidiga exemplar utvecklades under 1880-talet och visades först upp 1894 i London. Rasen blev officiellt erkänd och tillåten att delta i utställningar 1919.

Till en början fanns det få skillnader mellan shaded silver och chinchilla perser, eftersom båda hade mycket mörka pälsar. Emellertid fick de båda raserna sina egna färgstandarder 1976. 1984 blev alla färgvariationer likställda, med samma poängsystem och standarder att följa vid avel och utställningar.

Aveln av chinchilla persern fokuserade intensivt på att få pälsen så vit som möjligt. Men detta ledde till oönskade bieffekter, inklusive minskad storlek, en svagare skelettstruktur och ett svårhanterligt temperament.

Trots dessa utmaningar var rasen mycket populär fram till 1980-talet, då standarder för kroppsstorlek, benstomme och noslängd blev strängare. Under 1980- och 1990-talet fortsatte konkurrensen om att avla fram katter med kortaste nosen, trots att detta kan leda till allvarliga andningsproblem, i värsta fall dödligt.

Problem med för trånga näsgångar kvarstår idag, men i en begränsad omfattning. Nutida chinchilla perser med normal lång nos finns, vilka även har robustare kroppar och ett mycket angenämt temperament.

Chinchillaperser – en korsning mellan Smoke och Silvertabby

Chinchilla persern har sitt ursprung i en korsning mellan en smoke perser och en silvertabby perser. De moderna chinchilla perser katterna i Sverige härstammar främst från England men även USA. Rasen blev populär på 1960-talet när en chinchilla perser förekom i en James Bond-film. Rasen Brittiskt långhår är den kattras som idag påminner mest om chinchilla persern. Andra namn för chinchilla persern inkluderar klassisk perser, gammaldags perser, TeaCup cat och Doll Face Persian.

Den liknar den äldre varianten av långnäst perserkatt som fanns före extremaveln började.

Päls och markering

Chinchilla perserkatter är kända för sin distinkta, skimrande päls och deras övertygande utseende. Pälsen på en chinchilla perser är vit, tjock och ljuvligt lång, med en silvrig glans som skimrar vackert. Pälsen har en mörkare tippning på hårtopparna, vilket skapar en rik kontrast. Endast 1/8 av hårstrået har färg, med svart, blått eller chokladbrunt/ rött som möjliga färgalternativ.

Större delen av hårstrået har en ljus silverton, vilket ger en vit intryck. Det är detta som kategoriserar chinchilla perser som en del av silverperser-raserna. Varje chinchilla perser har ett unikt mönster i pälsens bas, som antingen kan vara prickig (spotted), marmorerad (tabby) eller randig (tigrè).

Ungarna har ofta svart päls

Som nyfödda kattungar är pälsen huvudsakligen svart, vilket beror på att färgtippningen ligger på hårstråets yttersta del. Pälsen ljusnar allteftersom katten växer. Pälsen under tassarna kan vara färgad, men det är inte tillåtet med fläckar på magen, insidan av benen, bröstet eller under svansen. Bakre delen av benen bör vara helvita.

Underhåll av pälsen är mindre krävande jämfört med mer moderna perser. Underullen är tät och mjuk, men mängden päls och underull är mindre, vilket resulterar i en mer silkeslen och lättvårdad päls. Regelbunden vård, som bad och föning, gör att man sällan behöver borsta pälsen dagligen eftersom en ren päls inte tovar sig lika lätt. Månadsvis badning kan vara tillräckligt, men om katten fäller mycket päls kan mer frekventa bad behövas. Om pälsen inte underhålls kan det bli nödvändigt att raka bort all päls.

Chinchilla perser är en medelstor ras, känd för sin imponerande silvervita päls och stora, mandelformade ögon i en djup smaragdgrön nyans. Djupgrön ögonfärg har blivit mer ovanligt, men är fortfarande mycket eftertraktad. Många chinchilla perser har nu en grön-gul ögonfärg. Deras huvud är brett och runt, öronen är små och väl separerade, och de har ett kort och uttrycksfullt ansikte. Näsan är inte lika intryckt som hos en typisk perserkatt, men har en karakteristisk tegelröd färg. Benen är korta, tjocka men robusta, och svansen är kort och fluffig.

Hälsa och sjukdomar

Chinchilla perser, som tillhör rasen perser, kan ha flera hälsoproblem som är typiska för perser. Dessa kan innefatta andningssvårigheter på grund av en kort och intryckt nos, missbildningar i käken på grund av det korta huvudet och platta ansiktet, problem med rinnande tårkanaler, ögonsjukdomar och njursjukdomar som Polycystic Kidney Disease (PKD). Långhåriga katter som chinchilla perser kan även drabbas av hudinfektioner. Regelbunden tandborstning och muninspektioner, tillsammans med en god diet, motion och regelbundna veterinärbesök, är avgörande för att hålla chinchilla perser friska.

Vem passar rasen chinchilla perser för?

Chinchilla perser är kända för sin vänliga och glada personlighet. Dessa katter är sociala, älskar sällskap och går vanligtvis bra ihop med både barn och andra husdjur. De är inte särskilt aktiva och föredrar en lugn och stillsam tillvaro, vilket gör dem till perfekta husdjur för dem som föredrar en mer avkopplande katt. De är intelligenta, kärleksfulla och njuter av att spendera tid med sin ägare.

Dessa katter är för det mesta tystlåtna och mycket renliga, och de är lätta att träna att använda kattlådan. De kan dock bli stressade i miljöer med hög ljudnivå eller mycket aktivitet.

Chinchillaperser Anpassar sig bra som innekatt

Chinchilla perser anpassar sig mycket väl till lägenhetsliv men kanske inte passar dem med en mer aktiv livsstil eller de som spenderar mycket tid borta från hemmet, eftersom de kan bli ensamma och nedstämda om de lämnas ensamma för länge.

Dessa katter kan leva upp till 15 år eller mer med rätt vård och kost. Det är viktigt att komma ihåg att äldre katter kan behöva mer veterinärvård och eventuellt specialkost och medicinering för att hålla dem friska och bekväma.

Sammanfattningsvis är chinchilla perser en imponerande och vacker ras som kan göra ett utmärkt husdjur för rätt person. De kräver viss vård, speciellt för att underhålla deras päls, men de erbjuder mycket kärlek och sällskap i gengäld.